Empelt en segells

by Verónica Ruiz

EMPELTS EN SEGELL: UNA TÈCNICA SENZILLA QUE PERMET TRACTAR LESIONS CUTÀNIES COMPLEXES

M’agradaria començar aquesta pàgina amb el meu més sincer agraïment a la Dra. Elena Conde, companya dermatòloga de l’Hospital Infanta Leonor de Madrid, i al seu equip, Laura Pérez, Alicia Peral i Lorena Recarte per la formació rebuda durant la meva estada a la Unitat de Ferides del centre de salut Vicente Soldevilla. 

Gràcies a vosaltres, excel·lents professionals i persones, vaig poder aprendre aquesta tècnica i altres conceptes importants relatius a la cura de les ferides que he pogut aplicar a la meva pràctica clínica diària.

¡Sempre us recordaré amb molt d’afecte!

 

¿En què consisteix la tècnica?

Aquesta tècnica va ser descrita per primera vegada en 1869 per tractar les úlceres cròniques per insuficiència venosa crònica en extremitats inferiors i consisteix en el trasplantament de pell superficial  d’una zona de pell sana a una altra àrea de pell lesionada.

És una tècnica senzilla, eficaç i de baix cost, que es realitza de forma ambulatòria amb anestèsia local. No requereix un equipament especial, ni molta experiència i pot ser professional sanitari (mèdic i infermeria) amb un mínim d’entrenament quirúrgic.

No només representa una excel·lent alternativa per curar algunes úlceres cròniques, sinó que una de les seves principals avantatges és la important disminució del dolor local associat a la pròpia úlcera, que en la majoria de les ocasions succeeix ja en els primers dies després de la realització de la tècnica.

 

¿Quins pacients són candidats per fer servir aquesta tècnica?

Els empelts en segell s’utilitzen per al tractament d’úlceres cròniques, habitualment a les cames, de diferents causes, però la major experiència publicada a la literatura es refereix a el tractament d’úlceres en context d’insuficiència venosa crònica, arterioloesclerosis (úlcera de martorell) i úlceres diabètiques.

En principi, qualsevol pacient amb úlceres cròniques i que presenti un adequat aportació sanguínia als teixits pot ser tributari de la realització d’aquesta tècnica, tot i que aquells/es pacients amb obstrucció arterial parcial, el que ocasionaria una dificultat de reg sanguini, podrien no considerar-se bons/es candidats/tes per aquesta tècnica.

 

¿Com es realitzen les cures després de la tècnica i què pot esperar el pacient?

Les revisions clíniques després de la tècnica les realitzem habitualment als pocs dies de l´intervenció, de manera que es pot valorar el progrés de la epitelització i la necessitat de canvis en els apòsits.

És recomanable que, si és possible, tant el dia de la realització de la tècnica com les cures posteriors, el/la pacient vinguin acompanyats.

Generalment se sol indicar a el/la pacient que faci una immobilització més estricta durant els primers dies després de la tècnica (que romangui sentad@ amb les cames elevades la major part del temps, alternant amb passejades curtes al seu domicili), incrementant de manera lenta i progressiva els períodes de deambulació.

El/la pacient sol trobar-se bé i el que és més gratificant per ell/a és que fa una reducció important del dolor que prèviament tenia a nivell de l’úlcera, trobant alleujament notable ja en els 2 primers dies després del procediment.

Cal tenir en compte que, en ocasions ia causa de circumstàncies relaccionadas amb l’etiologia de l’úlcera i el context mèdic de cada pacient, pot ser necessari repetir el procediment diverses vegades durant un temps variable fins a aconseguir el tancament complet de l’úlcera.

 

BIBLIOGRAFIA

  • Elena Conde Montero, Soledad Guisado Muñoz, Laura Pérez Jerónimo, Alicia Peral Vazquez, Juan Jesus Montoro Lopez, Celia Hocajada Reales et al. Martorell Hypertensive Ischemic Ulcer Successfully Treated With Punch Skin Grafting. Wounds 2018 Feb;30(2):E9-E12
  •  Rut F Oien 1, Anders Håkansson, Bjarne U Hansen, Mats Bjellerup. Pinch grafting of chronic leg ulcers in primary care: fourteen years’ experience. Acta Derm Venereol 2002;82(4):275-8
  •  Hjerppe A, Sane M, Huhtala H, Vaalasti A. Pinch grafting of chronic leg ulcers: a retrospective analysis of 104 patients with 169 ulcers. J Wound Care. 2010 Jan;19(1):37-40.
  • Atanu Biswas, Manish Bharara, Craig Hurst, David G Armstrong, Horacio Rilo. The micrograft concept for wound healing: strategies and applications. J Diabetes Sci Technol 2010 Jul 1;4(4):808-19